Egészség

Az alvás fontossága

A mai napig nem bizonyították még, hogy mennyi az ideális alvásigénye az embernek.Kutatásokat végeznek még mindig, és arra a megállapításra jutottak, hogy akik nyolc vagy annál több órát aludtak, vagy négynél kevesebbet, magasabb kockázattal haltak meg korábban, mint azok, akik 6-8 órát aludtak éjszakánként.

Alvás nélkül nincs fogyás és izomfejlődés!

A rossz minőségű alvás a nőkre sokkal nagyobb egészségügyi kockázattal jár, mint a férfiakra.

A nőknél sokkal nagyobb mértékben jelentkezik a depresszió azoknál, akik nem minőségi alvásban részesülnek.Sajnos a nők kétszer olyan gyakran számolnak be alvásproblémáról, mint a férfiak. Az alvásproblémával küszködő hölgyeknél nagyobb volt a keringésrendszeri megbetegedések kockázata. Azoknál a hölgyeknél, akiknél az elalvás 30 percnél hosszabb ideig tart a legrosszabb egészségi állapotot mutatták ki a kutatók.

Másik tanulmány szerint a túl kevés alvás (6 óránál kevesebb) és a túl hosszú (8 óránál több) alvás, növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát középkorú hölgyeknél, míg a férfiakra ez nem jellemző.

Az alvás során különböző fázisokon esünk át. Az első fázis az elalvás szakasza. Az alvás valódi kezdete a második fázisban történik. A harmadik és a negyedik szakasz a mélyalvás szakasza. Ennek végén egy kevésbé mély alvási szakasz következik (ekkor történik a gyors szemmozgás, ilyenkor álmodunk—ez a REM szakasz–) Minden alvási ciklus kb. 90 percig tart, és éjszakánként 4-7 szakasz követi egymást.

Kutatók állítják, hogy a test újjáépülése, regenerációja a mély alvási fázisban történik.
Az elégtelen alvásmennyiség hátrányosan hat bizonyos hormonokra is. Az alváshiány által megemelkedik a szervezetben a kortizol szint, mely kártékonyan hat a Rem szakaszra, amely normál esetben pont a csökkenést váltja ki.

A friss kutatások szerint az alváshiány zsírraktározáshoz is vezet. Egyetlen éjszaka alvás nélkül megváltoztathatja azon hormonok összetételét, melyek a testkompozícióval vannak összefüggésben. Ezek a hormonváltozások számos szervezeti funkciót befolyásolnak PL: emelkedik a vérnyomás, a szívritmus, gyulladást okozó kémiai anyagok mennyisége.

Az alváshiány, kihat a leptin és a grelin szintre is, melyek az elhízásért felelősek.

A leptint a zsírsejtek termelik és a jóllakottság érzésének jelzéséért felelős. A grelin épp az ellenkezőleg az éhségre és a túlevésre van befolyásoló hatással. AZ alváshiány csökkenti a leptin szintet. A kalória bevitel csökkentése ugyancsak csökkenti a leptin szintet, míg megnövekedett kalória bevitel növeli azt.

Ha 2-6 napon át csupán csak négy órát alszunk, akkor a leptin szintben olyan csökkenés következik be, mintha három napon át csak a szükséges kalóriabevitel 70%-át fogyasztanánk el. Ez éhséghez és a grelin színt növekedéséhez vezet. Erős vágyat vált ki szénhidrátok és magas kalória tartalmú ételek fogyasztásához.

A grelin növeli az étvágyat, mennyisége az ételek elfogyasztásával csökken. Éjszaka szintén növekszik a grelin mennyisége, ezért érzed magad éhesnek reggel. A rövid alvás miatt magas a grelin szint és az evés miatt nő a testzsír.

Ha diétázol és keveset alszol mellette , akkor az éhség elviselhetetlen mértékben fokozódik!

Aludni tehát megfelelő mennyiségben és minőségben kell. Ha fontos a számodra az egészséged akkor figyel oda alvásodra !

Join The Discussion