Egészség

Földieper gyógyhatásai

Kevesen tudják, hogy az eper nemcsak finom, hanem igazán értékes gyümölcs. A földieper összehasonlíthatatlanul finom íze miatt nemcsak a gyerekek kedvence. Május végén, júniusban jön el a földieper szezonja. A piros, ízletes, fénylő és nedvdús gyümölcs áltermés, elszórt aszmagokkal.

Az érési időszak végére a földieper megszedi magát antociánnal, ez a karotinban gazdag színezőanyag adja a gyümölcs színét,  amely védi egyúttal a sejtkárosító anyagoktól és a baktériumoktól. A földieperben lévő katechinek (cserzőanyagok) gyulladásgátló és baktériumölő hatásúak a gyümölcsben és az emberi szervezetben egyaránt. Ezek a katechinek megkötik a mérgező nehézfémeket a belekben és csökkentik az emésztési panaszokat, például a puffadást és hasmenést. A földieper különösen gazdag folsavban (a vérképzés és sejtnövekedéshez fontos vitamin), C-vitaminban (immunrendszert erősíti) és káliumban (a víz kiürülését segíti elő, és csökkenti a vérnyomást).

Nincs még egy olyan gyümölcs, amelyik hasonlóan  nagy mennyiségben tartalmazna mangánt, azt a nyomelemet, amelyik nagyon  fontos szerepet játszik az anyagcserében, a csont- és vérképzésben, az agy és az idegek táplálásában, a libidó fenntartásában, a haj és a bőr pigmenttartalmának megőrzésében, szükséges továbbá a pajzsmirigyhormon képződéséhez is. A növénynek még a levele és a gyökere is értékes tápanyagokat tartalmaznak, olyanokat, amiket a gyógyszeriparban is felhasználnak.

Vigyázni kell az import földieperrel: a palántától az érett gyümölcsig a szállítás és a raktározás során különböző peszticidekkel, herbicidekkel, inszeticidekkel, növekedés-szabályozó vegyszerekkel, műtrágyákkal, gyantákkal, viasszal és más szerekkel kezelik, hogy a kirakatba kitett nagy szemű eper ragyogjon.

Sok ember számára a földieper csillogása bár vonzó, mégsem ehet belőle, mert allergiás reakcióval válaszol a szervezete az eperre, amelyek éppen ezekkel a vegyszerekkel függ össze. Éppígy a mélyhűtött földieper is vegyszerekkel kezelt. A legjobb a földiepret olyan helyről saját kézzel szedni, ahol természetes módszerekkel termesztették, vagy bioüzletben kell megvásárolni.

A földi eper igazi életet adó és vitalizáló gyümölcs: az ember genetikai programja már évmilliók óta be van állítva a tavaszi aktivációra, a több napfényre, a több, gyümölcsben található vitaminokra, és nyomelemekre.

A földieper gyógyhatásai:

– a beleket méregteleníti, javítja az emésztést
– segíti az immunrendszert és az anyagcserét
– serkenti a vérképzést és a sejtek növekedését
– elősegíti a víz kiürülését, vérnyomáscsökkentő
– erősíti a csontokat, a hajat, a bőrt
– növeli a szexuális kedvet.

Figyelmeztetés:

Vannak emberek, akik allergiásak a földieperre, például a szájukban és az ajkukon kis hólyagok képződnek. Kóstolják meg, próbálják ki a biológiai módszerekkel termesztett, és kezelt gyümölcsöt.

Join The Discussion